ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ''ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ'' ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου ονομάζεται Τσικνοπέμπτη επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας και ο μυρωδάτος καπνός είναι διάχυτος παντού.

Η Equal Society επέλεξε αυτήν την ξεχωριστή ημέρα να μην αφήσει κανένα «σπίτι» άδειο χωρίς εδέσματα. Γιατί, εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, για όλους εμάς, η «Δομή Συσσιτίου» του Οργανισμού έχει γίνει δεύτερο σπίτι και οι «επισκέπτες» μας, οικογένεια.

Όλοι μαζί, σε γιορτινούς ρυθμούς, στήσαμε ένα μοναδικό σκηνικό Τσικνοπέμπτης για μεγάλους και παιδιά. Σε μια ημέρα ξεχωριστή, διασκεδάσαμε με μουσική, τραγούδια και καλό φαγητό.  Η ευχή «υγεία και χαμόγελο και αισιοδοξία» ακούστηκε παντού ! Για μια ακόμη ημέρα δεν υπήρχαν άστεγοι ή άποροι. Υπήρχαν μόνο άνθρωποι που διασκέδαζαν σε ένα κοινό τραπέζι.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης χάνεται κάπου στα βάθη των αιώνων, και συνεχίζουμε να το γιορτάζουμε χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Κάποτε, ο λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος είπε πως, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης και της ψυχής».

Συνυπογράφουμε.