ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η θεατρική ομάδα Αστέγων “WALKABOUT” στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2018

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2018 που παρουσιάζεται στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο, η Θεατρική Ομάδα Αστέγων WALKABOUT δίνει το παρόν με το λαϊκό παραμύθι «Πετρόσουπα» του Τζον Μουθή.

Οι «ηθοποιοί» παρουσιάζουν μια παραδοσιακή ιστορία που μιλά για τις αξίες της προσφοράς μεταφέροντας στο κοινό ένα αυθεντικό μήνυμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Τα μέλη της ομάδας θεάτρου έρχονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι αρχικά με τους εαυτούς τους και στη συνέχεια με τους ρόλους τους επιχειρώντας να διαφύγουν από τις δυσκολίες ακόμα και όταν έρχεται κατά πάνω τους η ματαιότητα. Θέλουν να συνεχίσουν, να αποδείξουν ότι η ζωή είναι πράξη και αξίζει να προσπαθείς.

Πρόσφυγες μαγειρεύουν για τους άστεγους συμπολίτες μας

Η Equal Societyμε αφορμή την παγκόσμια ημέρα φιλίας διοργανώνει στο Κοινωνικό Συσσίτιο - Ανθρώπων Γεύματα (Αλικαρνασσού 49) μια εβδομάδα αφιερωμένη στην ανιδιοτελή προσφορά και την αλληλεγγύη.

Από την Τρίτη 24 μέχρι και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, οι επισκέπτες της δομής, περισσότεροι από 200 άστεγοι και άποροι συμπολίτες μας, θα γευτούν εδέσματα από σεφ που μπροστά στη δίνη του πολέμου αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω την πατρίδα και την κανονικότητά τους. Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί πρόσφυγες θα μαγειρέψουν για όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας, που εξυπηρετούνται καθημερινά από το κοινωνικό συσσίτιο της Equal Society.

Η εβδομάδα φιλίας αποτελεί μια ξεχωριστή δράση η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού καθώς με έντονο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, οι πρόσφυγες στέκονται στο πλευρό όλων εκείνων των ανθρώπων που βρέθηκαν δίχως στέγη και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας φιλίας, την Τρίτη 24 Ιουλίου, δεκάδες ρούχα θα προσφερθούν στις ευπαθείς ομάδες που σιτίζονται στο χώρο της δομής Ανθρώπων Γεύματα. Αυτή η ιδιαίτερη δράση, θα γίνει πράξη χάρη στην Alfa Cleaners η οποία δωρίζει σε συμπολίτες μας από ευάλωτες ομάδες όλα εκείνα τα ρούχα τα οποία έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα καταστήματά της.

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, η εβδομάδα φιλίας θα κλείσει με μελωδίες από τη Συρία. Η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να αποτελέσει το αντίδοτο στον φόβο της διαφορετικότητας.

Από την Τρίτη 24 μέχρι και την Παρασκευή 27 Ιουλίου η Equal Society, πρόσφυγες σεφ, η Alfa Cleaners και μουσικά ακούσματα από τις χώρες της Ανατολής, θα υπηρετήσουν την πανανθρώπινη έννοια της φιλίας, διαμορφώνοντας για ακόμη μια φορά τη Δομή Ανθρώπων Γεύματα σε έναν πολυθεματικό χώρο αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας.  

Ο συγγραφέας Νίκος Βεργέτης στη Δομή Ανθρώπων Γεύματα

Ο Οργανισμός μας σε αυτήν τη δεύτερη στροφή του κύκλου πολιτισμού της δομής «Ανθρώπων Γεύματα» με τον τίτλο «Τροφή Τέχνης», φιλοξένησε τις Εκδόσεις Κέλευθος και το συγγραφέα της υπέροχης νουβέλας «ΧΟΛΙ ΜΑΟΥΝΤΕΝ», Νίκο Βεργέτη.

Σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο ο συγγραφέας ξεδίπλωσε τη χειμαρρώδη σκέψη και ψυχοσύνθεση του ήρωα του βιβλίου, Γαβρίλη και μαγνήτισε τους επισκέπτες με μια ιστορία ανατρεπτική, ιδιαίτερη που σε παρασύρει στον ειρμό της.

Ο ήρωας μας στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, συνομιλεί με τα «φαντάσματα» της ζωής του, αφού η οδύνη του δεν γνωρίζει άλλη γιατρειά από τη μνήμη. Περνάνε από μπροστά του η παιδική του ηλικία, συγγενείς και φίλοι, ένας μεγάλος έρωτας, οι συγγραφείς που αγάπησε, κομμάτια από την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και όλα αυτά με χιούμορ, το οποίο κάνει το κείμενο συγκινητικό. Ένας άνθρωπος σε τόσο δύσκολη θέση με μοναδικό του όπλο το χιούμορ.

Η πρότυπη κοινωνική δομή «Ανθρώπων Γεύματα» της Equal Society, στον Κολωνό, μετατράπηκε για ακόμη μια φορά σε χώρο πολιτισμού. Κάθε ημέρα ο χώρος αναζητά ποικίλους τρόπους προκειμένου να ξεφεύγει από τα στενά όρια της καθημερινότητας και με όχημα την Τέχνη να γκρεμίσει τα σύνορα της προκατάληψης και να ευαισθητοποιήσει τον κοινωνικό ιστό. Ο πολιτισμός άλλωστε αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία μέσα ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησης.

Μια βραδιά κινηματογράφου για τους άστεγους συμπολίτες μας

Μια πρότυπη κινηματογραφική αίθουσα άνοιξε τις πόρτες της κάνοντας πρεμιέρα, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, στη Δομή Ανθρώπων Γεύματα της Equal Society (Αλικαρνασσού 49, Κολωνός), προσφέροντας σε άστεγους και άπορους συμπολίτες μας αυτά που για πολλούς από εμάς μοιάζουν δεδομένα. Τη χαρά μιας κινηματογραφικής προβολής, τη συντροφικότητα και τη ζεστασιά της παρέας.

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός της Equal Society σε συνεργασία με τη FeelGood Entertainment, δημιουργώντας την πρωτοβουλία “Equal Cinema” προσέφεραν την ευκαιρία σε δεκάδες συνανθρώπους μας από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες  να αφήσουν για λίγες ώρες πίσω τους τα συναισθήματα του αποκλεισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Η κινηματογραφική βραδιά ξεκίνησε με τα μέλη της Equal Society να προσφέρουν τα εισιτήρια στους επισκέπτες . Μοναδικό αντίτιμο; Ένα χαμόγελο. Μετά την είσοδό τους, οι θεατές έλαβαν τα απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία, ποπκόρν και αναψυκτικά. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, τα χαμόγελα γέμισαν το χώρο.

Ο κύκλος της έλλειψης στέγης είναι συνυφασμένος με πολύπλοκα ζητήματα όπως οι τεταμένες ανθρώπινες σχέσεις, οι διακρίσεις, τα ζητήματα ψυχικής υγείας και οι παραβάσεις. Οι δημιουργικές δραστηριότητες, όπως αυτή η βραδιά κινηματογράφου, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιταχθούν σε αυτά βελτιώνοντας την ψυχοσύνθεσή τους. Οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα της πλήξης και της μοναξιάς και να λειτουργήσουν ως καταλύτης, παρακινώντας τους ανθρώπους να κάνουν θετικές αλλαγές.

Η σύμπραξη της Feelgood Entertainment και της Equal Society, αποτελεί απτό παράδειγμα πως μέσα από δημιουργικές συνέργειες η καθημερινότητα όσων έχουν πραγματική ανάγκη μπορεί να γίνει έστω για λίγες ώρες πιο ευχάριστη και γεμάτη αξιοπρέπεια.

Το «Νησί των Σκλάβων» ζωντανεύει από τη θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout

Η Equal Society με τη θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout, παρουσιάζουν στις 31 Ιανουαρίου και στο θέατρο Σταθμός, την κωμωδία του κλασικού Γάλλου συγγραφέα Πιέρ ντε Μαριβώ «Το Νησί των Σκλάβων».

Άνθρωποι όπως εμείς, με προβλήματα ήδη βαριά στις πλάτες τους, καλούνται να υπερβούν τον εαυτό τους και να αποδομήσουν μέσα από το θέατρο τη δύναμη της συνήθειας, αποβάλλοντας τα ψυχολογικά βαρίδια μιας δύσκολης καθημερινότητας. Συνάνθρωποί μας που οι συγκυρίες της ζωής τούς οδήγησαν στον δρόμο υψώνουν το ανάστημά τους και συμπράττουν στη σκηνή αποτυπώνοντας με δύναμη ψυχής ένα δημιούργημα πιο επίκαιρο από ποτέ. Το θέατρο άνοιξε ως Δούρειος Ίππος έναν δρόμο που είχαν ξεχάσει. Τον δρόμο της αυτοεκτίμησης. Και με αυτό το κεκτημένο, η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout της Equal Society παρουσιάζει την πρώτη της δουλειά.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Τέσσερις άνθρωποι, οι μοναδικοί επιζώντες ενός ναυαγίου, δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, γλυτώνουν από τη μανία της θάλασσας και καταλήγουν σε ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους. Στον τόπο αυτό που οι τίτλοι και τα χρήματα δεν έχουν καμία σημασία, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ ανταλλάξουν ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να βιώσουν τι σημαίνει πόνος και εκμετάλλευση. Μέχρι να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης.

Ένα παιχνίδι εξουσίας, βίας, έρωτα και ανθρωπιάς διαδραματίζεται με μια υπέροχη ροή η οποία φέρνει τη ζωή στο προσκήνιο. Ένα δημιούργημα όπου τα όρια μεταξύ της παράστασης και της πραγματικότητας μπλέκονται στο ίδιο κουβάρι. Τα προνόμια της ύλης απέναντι στο μεγαλείο της ψυχής και η αρχέτυπη αλαζονεία της εξουσίας που συνοδεύεται με το αέναο «εγώ δεν πρόκειται ποτέ να βρεθώ ποτέ στη θέση του» όλα απλώνονται σε μια θεατρική σκηνή, καθρέφτη της αλήθειας. Τι θα γίνει στο φινάλε; Αλλάζει ο άνθρωπος; Η σκληρή τιμωρία είναι η λύση; Ο κόσμος μας είναι σκληρός μόνο με τους αδύναμους τελικά; Είναι η κοινωνική ταυτότητα για κάποιους πιο σημαντική και από την ανθρωπιά;

Η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout της Equal Society έχει ως κεντρικό υποστηρικτή την ασφαλιστική εταιρία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α. και σε αυτήν την πρώτη της παράσταση επιχειρεί να δείξει πως το στίγμα που κουβαλάς είτε είσαι άστεγος είτε άπορος είτε πρόσφυγας δεν σε κάνει λιγότερο άνθρωπο. Άλλωστε όπως αναφέρει και μια ιταλική παροιμία, «Μετά το παιχνίδι, ο βασιλιάς και το πιόνι πάνε στο ίδιο κουτί».

Info

Θέατρο Σταθμός

Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211.70.51.841.

Κόστος εισητηρίου : Τρόφιμα για την ενίσχυση της Δομής Ανθρώπων Γεύματα της Equal Society

 

pep